Joakim Arhammar om hur du bygger content-team och vilka misstag du bör undvika

October 14, 2019

Hur bygger du det ultimata content marketing-teamet och vilka är de vanligaste misstagen inom content marketing? Möt Joakim Arhammar, content marketing-expert och medgrundare av Main Station.

Få i landet besitter sådan expertis och erfarenhet som Joakim Arhammar inom Content Marketing.

Joakim är bland annat medförfattare till boken “Content Marketing för alla” tillsammans med Pontus Staunstrup, utbildningsansvarig inom Content Marketing på Berghs och på det har han genomfört ett hundratal content-uppdrag för olika företag och organisationer under senaste 13 åren.

Nu har Joakim tillsammans med två tidigare kollegor, Jonas Nilsson och Victoria Lagerkrantz, startat Main Station som ska hjälpa ambitiösa bolag med Content Marketing – från strategi till implementering.

Berätta lite om dig själv!

Jag är utbildad journalist, men gick direkt till content-branschen, eller “uppdragspublicist-branschen” som det hette för 13 år sedan. På den tiden var begreppet content marketing inte alls vedertaget, men grundprinciperna, att skapa innehåll som målgruppen frivilligt vill ta till sig och bygga en lojal publik, var densamma då som nu. Under åren har jag jobbat med hundratals olika företag och organisationer på contentbyråer, digitalbyrå och pr-byrå – alltid med innehållet i centrum.

I maj 2019 startade jag och två gamla kollegor contentbyrån Main Station där jag jobbar som contentstrateg.

Hur ser ett riktigt bra content marketing-team ut? Vilka resurser behövs?

Under arbetet med min bok “Content marketing för alla” träffade jag många företag och organisationer för att se hur deras organisation för content marketing såg ut. Med insikter från det arbetet, ihop med mina och min medförfattare Pontus egna erfarenheter, tog jag fram en lista på fem roller som behövs i teamet. Listan har reviderats något sen dess.  

För att leverera optimal content marketing behövs följande roller i teamet:

  • Contentchefen/chefredaktören: Övergripande ansvarig för innehåll, strategi och budget.
  • Projektledaren: Ansvarar för implementeringen av strategin, det operativa innehållsarbetet och samordningen av arbetet.
  • Skribenten/kreatören: Skapar innehåll till olika kanaler.
  • Publiceraren: Publicerar och har koll på hur innehåll ska formateras och byggas upp för att få ut maximalt från varje kanal.
  • Distributionsansvarig: Specialist på kanalval och gärna även köpta kanaler.
  • Analytikern: Har koll på all statistik och kan rapportera den tillsammans med förbättringsförslag till resten av teamet.

Hur ser du på den övergripande kompetensen kring content marketing?

Kompetensen där ute är ganska ojämn. Det finns många som behärskar delar av det vidare begreppet content marketing, men få som har tillräcklig kompetens inom alla områden. Det är först när man som företag eller organisation behärskar alla delar som man har möjlighet att få ut den fulla kraften ur sin content marketing – allt från affärsförståelse och contentstrategi till distribution och mätning, via riktigt bra och engagerande innehåll.

Vilka är de vanligaste misstagen som görs inom content marketing?

  1. Att contentstrategin inte är kopplad till affärsmålen. Istället skapar man snarare innehåll bara för att kunna fylla sina kanaler med innehåll.
  2. Att ha för många kanaler igång utan att vara riktigt bra på någon. Tänk alltid kvalitet före kvantitet.
  3. Att vara för kortsiktig i sitt arbete. De stora resultaten från content marketing kommer med tiden. Alltför många ger upp för tidigt eller hoppar från kampanj till kampanj utan att allt sitter ihop.

Vilka är dina främsta källor för inspiration och kunskap?

Jag har en enorm RSS-feed med länkar inom en mängd områden som jag scannar igenom varje dag, så det är jättesvårt att nämna specifika källor! Detsamma gäller på Twitter…så följ mig gärna där så får du ta del av några av de källor jag länkar vidare till 🙂

Om du får göra en sak för att göra planeten bättre, vad skulle du göra då?

Som barn fick jag en fix idé att jag absolut aldrig skulle slänga skräp på marken – inte ens minsta lilla tuggummi- eller godispapper som flyger iväg med vinden! Den attityden försöker jag nu “trycka på” mina barn eftersom jag tror det ger positiva spiraler till många andra medvetna miljöbeteenden. Så svaret på frågan blir kanske att jag skulle jobba pro bono med content marketing för Håll Sverige Rent eller liknande organisation.                                                

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar