Jessica Egman om tillväxt och trender inom e-handel

October 23, 2019

För ett uppdrag där en kund sökte en av de främsta e-handelsexperterna på Västkusten fastnade vi snabbt för Jessica Egman. Med flera år som CMO på Jollyroom och i uppdrag på exempelvis Ellos och Lagerhaus har Jessica byggt på massa erfarenhet inom e-handel.

Hennes digitala karriär påbörjades 2012 i Silicon Valley och när hon där insåg att allt hon lärt sig om marknadsföring var förlegat fick hon bråttom att lära sig vad det verkligen handlar om. Och det har hon onekligen hunnit göra de senaste åren!

I vår intervju med Jessica delar hon med sig av sina erfarenheter, förklarar hur ett e-handelsteam borde se ut och delar ut beröm åt bl.a. Swish och Skincity som föredömen för e-handlare.

Berätta om dig!

Jag bor i Göteborg i en liten tvåa tillsammans med min kille. Vi har bott där i 6 år, och med tanke på den takt vi rört oss i hittills lär vi antagligen bli kvar där för alltid 😉

Min digitala karriär började i Silicon Valley 2012, där jag förstod att det mesta jag lärt mig inom marknadsföring var förlegat redan vid 24 års ålder (!). Sedan dess har jag varit med på stora tillväxt- och förändringsresor med bland annat Jollyroom AB, Ellos AB och Lagerhaus AB.

Idag driver jag bolaget J.E Digital strategy som fokuserar på att genomföra digitala strategiska förändringar på ett lönsamt sätt och med ett helhetsfokus – genom hela e-handelskedjan från logistik till webbuppsättning, försäljningsoptimering och marknadsföring.

Jag brinner för tillväxt och tycker det är extra kul med bolag som kavlar upp ärmarna och vågar satsa ordentligt. Mätbarheten i den digitala sfären och det tydliga resultatfokus som det medför är jag också mycket förtjust i.

Vilka är dina största lärdomar kring att bygga en organisation i tillväxtfas?

Strukturera, tydliggör och målsätt organisationen i ett väldigt tidigt skede. Utveckla sedan kontinuerligt och följ upp hela tiden. När bolaget genomgår en tillväxtresa där växtvärken gör ont i varenda led är det enligt min erfarenhet viktigt för outputen att alla arbetar mot ett och samma mål och att alla känner samhörighet. Det låter kanske enkelt, men det är faktiskt jättesvårt!

I e-handelsbolag är det också viktigt att marknads- och e-handelsavdelningarna ingår i samma avdelning. Jag är övertygad om att marknadsföring och försäljning går helt hand i hand. Oavsett om det handlar om brand positioning eller performance marketing-kampanjer så är varje klick en potentiell försäljning. Alla marknadsföringskanaler är med andra ord också säljkanaler. För att kunna driva tillväxt som ofta är det största målet för en e-handelsavdelning, så måste sälj och marknad leva i symbios.

Som e-handelsexpert – vilka är de mest spännande trenderna du ser inom e-handel idag?

Innan vi pratar trender vill jag, utifrån det skede den svenska e-handeln befinner sig i, poängtera betydelsen av att alla e-handlare börjar med att bygga en riktigt stark grund. Den bygger på tvättad, strukturerad data och att nyttja väl uppsatta och integrerade system som automatiserar processer och minskar manuell handpåläggning. Tråkigt absolut, men för att kunna använda sig av nya spännande trender är det otroligt viktigt att grunden är satt. Tänk även på att kontinuerligt investera i webbutiken och optimera webbplatsen för att hela tiden kunna förbättra kundresan. Satsa pengar på din butik!

Tittar man på specifika sektorer inom branschen är AR (Augmented Reality) inom inredningssektorn en spännande trend. Användningen av den typen av teknologi är fortfarande begränsad, så det har ännu inte riktigt nått ut till kunderna. Men att kunna använda sina olika enheter och filma ytor för att sedan med hjälp av AR direkt kunna placera ut sina möbler i rummet är en enorm fördel och en given konverteringshöjare. När det kommer till stora inköp som kräver eftertanke och som dessutom inte varit givna e-handelsprodukter tidigare, sett till bl.a. leveransfaktorn, känner det viktigt att faktiskt kunna guida sina kunder genom köpresan på det sättet.

En annan härlig trend är att det äntligen kommer nya typer av leveranssätt och leverantörer inom logistiksektorn. Det var länge en ganska stillastående marknad med få lösningar, som enbart kunde hantera ett fåtal varianter av artiklar på ett lönsamt och kundorienterat sätt. Nu håller det på att luckras upp och fler mer agila lösningar blir tillgängliga på marknaden. Logistiken inom e-handeln är under transformation och en utveckling som är såväl välbehövd som spännande att följa.

Finns det några specifika e-handelsbolag som du tycker är särskilt spännande att följa?

Jag utför just nu ett uppdrag för bolaget Soffadirekt. De gör många spännande satsningar i en omvälvande och utmanande bransch och står dessutom inför en mycket rafflande tillväxtresa. Bolaget ligger i framkant av att testa ny teknologi som nyttjas såväl på produktnivå som i leveransled, samt i förpackning av produkt.

Ett bolag som kanske inte helt räknas som en e-handlare, men som jag tycker är otroligt bra är Swish. De har lyckats med seamless-hanteringen som gör tjänsten väldigt enkel att använda oavsett enhet, något många olika e-handlare skulle behöva bli mycket bättre på. Många delar av min vardag är helt beroende av Swish som lösning och appen är otroligt användarvänlig.

Ytterligare ett e-handelsbolag att inspireras av är Skincity. De har visat på och belyst vikten av kundnärvaro. Kundservicen är ypperlig och deras fokus på konsumenten gör att det känns som att man som kund varje gång är den enskilt viktigaste för dem. Där kan vi prata
lojalitetsbyggande! Teknologiskt sett nyttjar de främst den digitala utvecklingen i kundserviceledet i form av chatt, personlig rådgivning, testning osv. Jag inspireras mycket av deras kundfokus!

Vilka är dina främsta källor för inspiration och kunskap?

Jag inspireras mycket av andra e-handelsbolag i framkant på olika sätt, t.ex. Skincitys fall ovan. Annars är kompetenta kollegor tillsammans med drivna specialister i mitt team en för mig oslagbar källa för både inspiration och kunskapsöverföring. Jag är oerhört tacksam för alla imponerande, drivna och kreativa personer jag fått jobba tillsammans med under åren – många av dem är ovärderliga för mig.

En annan kompletterande källa för kunskap och inspiration är att följa spännande digital utveckling i branscher och bolag där e-handel inte är det primära fokuset.

Om du får göra en sak för att skapa en bättre planet – vad skulle du göra då?

I det lilla är det att vara en person som finns där och står upp för folk i min omgivning. Jag vill inte att någon i min nära omgivning ska känna sig ensam, det tror jag förgör människor. Pratar vi i en större skala är området för nutrition något jag skulle satsa på. Det är en satsning som är otroligt mycket värd då varje enskild satsad krona får en stor direkteffekt. Undernäring är ett stort problem i världen och kan bidra till att barn får en försämrad hjärnutveckling. Det i sin tur leder till att de kan ha svårt kan bidra till utveckling och framsteg i samhället, så för en ljusare framtid är det här en satsning som är värd otroligt mycket.

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar