Fyra trender inom marknadsföring att hålla koll på

October 19, 2019

På Double Cloud har vi ett stort intresse för att ta reda på hur landskapet för marknadsförare kommer se ut i framtiden. Därför läser vi massvis av böcker, gör intervjuer och blir polare med de främsta experterna inom området.

Här delar vi med oss av några spaningar vi gjort senaste tiden.

Trevlig läsning!

Trend inom marknadsföring #1: Kraftig ökning av frialansande marknadsförare

I världen ser vi en accelererande trend att allt fler vill äga sin verklighet som frilansare istället för att vara anställda och fast på ett kontor.

På Double Group tog vi nyligen steget från att vara en “traditionell” marknadsföringsbyrå till att bli en hub för marknadens främsta specialister inom digital marknadsföring – med stort fokus på frilansare, där vår roll är att matcha dessa med spännande uppdrag.

Varför gjorde vi skiftet? Ett skäl är att vi upplever ökad kvalitet i kunduppdragen genom tillgång till ännu vassare kompetens och dessutom upplever vi en ökad livskvalitet för såväl konsulterna som för oss själva.

Det finns givetvis utmaningar att frilansa. Många kan säkert uppleva en brist på tillhörighet, att få vara en del av något större. Det kan också vara utmanande att få till försäljningsarbete och leverans och på det jobba med passande uppdrag.

Vi tror därför allt fler frilansare kommer jobba ihop i nätverksbaserade samarbeten för att bli starkare tillsammans och dessutom känna samhörighet, som i sin tur skapar mer meningsfullhet.

Trend inom marknadsföring #2: Marknadsteam integreras med säljteam och andra delar av verksamheten

Denna trend har det pratats om ett bra tag, men hur mycket har hänt? I min mening alldeles för lite.

Av de marknadsförare jag träffat under åren (otaliga) upplever jag att många har problem att samarbeta med bl.a. säljare och utvecklare. Det läggs mycket energi på att motivera istället för att agera tillsammans.

Det finns många fördelar att jobba mer ihop. Marknadsförare kan stötta sälj genom att influera potentiella kunder digitalt under säljprocess vilket kan korta ner säljcykeln och höja ordervärdet. Marknadsförare kan också på nolltid testmarknadsföra nya funktioner som utvecklare byggt.

Smart teknologi och nya kundbeteenden möjliggör att marknadsförare och säljare jobbar i samma kanaler, sammansvetsade. Social Selling synkar med Social Media Marketing, leadgenerering automatiseras genom smarta CRM, öppna API:er i många verktyg ger möjlighet att automatisera det mesta.

Verktygen finns för att cross-funktionella team ska funka, även kompetensen på marknaden.

Den stora utmaningen är att det behövs en beteendeförändring hos många organisationer för att få rejäl fart.

TREND INOM MARKNADSFÖRING #3: Ökat fokus på syftesdriven marknadsföring (tänk IKIGAI)

Visst är en alldeles för stor del av marknadsföring på tok för fokuserad på att få oss individer att fatta impulsiva beslut som nödvändigtvis inte gör livet bättre?

Det är dags att tänka om.

Självreflektion och personlig utveckling är en MEGATREND. Det ställer helt nya krav på sättet företag marknadsför sig på. Individer vill ha allt mer meningsfullhet i sina relationer med varumärken. Just därför behöver företag bli mer syftesdrivna i sin marknadsföring för att möta denna trend.

Vi ser fortfarande många varumärken som jagar gap på en marknad och försöker marknadsföra skiten ur det gapet. Börja se bortom gapet och börja fundera på er vilka ni är och det verkliga syftet med verksamheten. Hitta sen de målgrupper som vill följa med i er mission.

Syftesdriven marknadsföring skapar djupare relationer med kunderna. Djupare relationer skapar betydligt bättre ambassadörer och betydligt bättre långsiktig tillväxt.

Trend inom marknadsföring #4: Automatisering och ökat användande av AI-verktyg skapar rum för nya kreativa nivåer hos marknadsförare

AUTOMATE – DELEGATE – DELETE. En princip väl värd att följa och gissningsvis något Growth Hackers och andra med sköna titlar strävar att leva för dagligen. Idag har vi möjligheten att göra oss själva överflödiga, inte bara genom att delegera till andra människor utan helt och hållet automatisera processer.

Machine learning-algoritmer gör annonseringen allt smartare. Marketing automation-verktyg, botar som säger sig kunna ta över kampanjspecialistens arbete (kolla in ex Albert.ai ) och andra innovationer kommer lösa en stor del av jobbet marknadsförare lägger mycket tid på idag.

Frågan återstår då – vad blir marknadsförarens roll när det mesta kommer automatiseras?

Jag tror automatisering och AI kommer skapa mer utrymme för reflektion och kreativitet, vilket i sin tur kan öka KVALITETEN på marknadsföringen.

           reflektion          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar