Berättarkonst med Joakim Eklund

January 8, 2021

Vi träffar berättarräven Joakim Eklund som i 25 år skrivit fängslande storys genom olika medier. Här är hans egen berättelse och de bästa tipsen på hur du får din målgrupp att bry sig.

Berätta om dig, vem är du och vad gör du?


Jag konsultar och utbildar inom gamification, copywriting, storytelling, manuskript, story marketing och content marketing. Bland annat genom Double Cloud.

Jag är född i Göteborg och bodde som barn även i Lessebo, Birmingham, Oxford och på Kreta. Min pappa var jazzmusiker samt professor i Nygrekiska och min mamma är författare, så hemmet var fullt av böcker, berättelser och musik. Jag började tidigt musicera med trummor och skriva små märkliga berättelser. I vuxen ålder pluggade jag berättarteknik på universitet och plussade på med journalisthögskolan.

1996 fick jag jobb som manusförfattare på Interaktiva Idéer. Ett av de första multimediaföretagen i Sverige. Vi producerade bland annat spel för bokförlaget Rabén & Sjögren, utvecklade informationsapplikationer och drev digital marknadsföring. Efter det jobbade jag ett antal år som copywriter och manusförfattare – bland annat för internetföretaget Framfab. Jag var också med och startade upp den rysk-svenska digitalbyrån Smatri. 2009 gick jag samman med några tidigare kollegor och drog igång den prisbelönta spelstudion Hello There Games, som bland annat producerat spel ihop med Avicii. 2018 bytte jag karriär och blev kommunikationsansvarig för ett managementföretag. I juni 2020 fick jag Corona-kicken och blev då egen!


Du har drivit bolag, skrivit miljoner ord copy och säkerligen hunnit med mycket annat. Vad är det du drivs av och verkligen går igång på?


Jag är patologiskt nyfiken och känner mig fortfarande som Joakim 7 år fast jag är en medelålders, tunnhårig gubbe. Under de drygt 20 år jag jobbat med utbildning, kommunikation och marknadsföring så har jag genom jobbet haft förmånen att få tränga in i och försöka förstå vitt skilda ämnen som exempelvis gastroesofageal refluxsjukdom, lean production, diabetes typ I och modulariserad lastbilsproduktion. Ju mer komplext och krångligt, desto roligare. Det är ett både spännande, utmanade och roligt jobb som jag har. Och man blir sjukt allmänbildad på köpet!


När du ska skapa innehåll som verkligen fångar mottagaren, hur går du egentligen tillväga och vilka är enligt dig nycklarna?


1. Att veta syftet med varför jag ska berätta något för någon. Vad vill jag att mottagaren ska göra efter att hen tagit del av mitt budskap? Hur vet jag att syftet uppnåtts?


2. Förstå mottagaren. Vad driver honom eller henne? Varför ska hen lyssna på det jag har att berätta? Hur mycket vet hen om det jag kommer att sända: inget, lite eller en hel del? Det vill säga i vilken omfattning behöver jag utbilda mottagaren innan jag kan berätta – eller så blir min story själva utbildningen.

Vilken är mottagarens attityd till ämnet: neutral, positiv, negativ? Det är avgörande för hur jag ska argumentera. När vi ändå är inne på argumentationen så är det bra att veta vilken sorts argument som ”biter” på mottagaren. Är det till exempel ekonomiska eller känslomässiga – och det vet jag om jag gjort en ordentlig målgruppsanalys.


3. Vilken typ av story ska jag berätta? “Make me care” som filmskaparen Andrew Stanton (Toy Story) uttryckt det.

Det handlar om att få mottagaren att investera känslomässigt i storyn och ge honom/henne lön för den investeringen i form av ett användbart tips, information, underhållning etc. Identifikation är viktigt för att hooka någon känslomässigt. Mottagaren kan känna igen sig i det jag berättar och kan känna med den jag berättar om; ”Det kunde varit jag”. 


4. Vilken kanal/plattform ska jag använda? Vad föredrar min målgrupp?

Rent generellt så funkar film väldigt bra. På 60 sekunder kan jag snabbt väcka känslor, som i det här reklamfilmen: https://youtu.be/QmnJJGQ_gDw

Spel är inte heller dumt. På Hello There Games gjorde vi bland annat marketing-spel för Estrella, mobiloperatören 3 och Santa Maria. Varje spelkampanj hade hundratusentals spelare som umgicks med respektive varumärke så mycket som 35 minuter per spelsession. Det kan man kalla varumärkesexponering!

Har du några källor du hämtar kunskap och inspiration ifrån?


Jag kikar på tv-serier, TED Talks och läser romaner. Tycker att tv-serier är mycket mer inspirerande än film när det gäller storytelling. Här kommer några favoriter!

- Netflix
The Alienist
Sherlock

- HBO
Perry Mason
The Undoing
Barry

- Böcker
STORY – Substance, Structure, Style and the Principles of Screenwriting (Robert McKees)
The Owning (Steven King)
The Hero with a Thousand Faces (Joseph Campbell)

- TED Talks
Alla sökträffar på “Storytelling”
Karl Kapp (Gamification)

- Nyhetsbrev
MckeeStory.comOm du endast får göra en sak för att göra världen till en bättre plats, vad skulle du göra då?


Detta är kanske kontroversiellt för att komma från en som jobbar med content marketing – men stänga ner sociala medier en dag i veckan (eller mer). Tiden som frigörs kan läggas på att vara helt närvarande i nuet och verkligen lyssna på och möta andra människor. Det skulle fördjupa våra befintliga relationer och samtidigt skapa nya – det finns många ensamma människor i vårt samhälle. Goda relationer är dessutom bra för immunförsvaret och i förlängningen folkhälsan.


linkedin.com/in/joakimeklund

Relaterade artiklar