Tio lärdomar från en måndagmorgon

October 7, 2019

Att gå upp tidigt är guld, inte minst i en verklighet med två småbarn hemma. 30 min bokläsning, 15 min antecknande om hur livet ser ut om tre år och 10 min om vad jag är tacksam över. Att hinna det innan gänget vaknar upp ger en tydlighet och energi för resten av dagen. Och en av de bästa lärdomarna är att skriva idélistor. Här kommer min första lista.

En “ten ideas”-lista, vad är det? Från boken Tools of Titans där Tim Ferriss samlar lärdomar och insikter från några av de främsta inom allt från hälsa och träning till entreprenörsskap hamnade jag på kapitlet med James Altucher som förklarar att det bästa sättet att utveckla din idé-muskel är att börja skriva ner dina idéer i 10-listor.

Du kan välja vilket tema du vill, men du måste skriva ner 10 idéer kring temat. Det smarta med att skriva ner tio idéer är att risken är rätt stor att du fastnar vid 4-6, vilket innebär att det bara är att slänga ut några dåliga idéer för att komma upp i just 10 stycken.

Kanske bara jag som just nu är morgonpigg nog att förstå vilken magi som ligger i en sån här lista, men tänk bara att hela samhället bygger på perfektion och vare sig vi vill eller inte påverkas du och jag av det. Just därför är idén att skriva 10 idéer om olika ämnen ett magiskt sätt att bibehålla och accelerera sin idémuskel. Och ärligt – visst är det lättare att välja bland 100 idéer än bland 3 idéer när du ska välja vägar i livet.

Nog om det. Innan resten av familjen vaknar upp – passar jag på att skriva min första 10-lista. Passande nog om de 10 saker jag lärt mig hittills denna morgon.

Jag har lärt mig att…

 1. Det är magiskt att gå upp 05.20
 2. Att Zig Ziglar är grunden till alla superhjältar (eller ja, nästan i alla fall, åtminstone Tony Robbins)
 3. Att skriva 10-listor med idéer kring valfritt område och därefter bestämma NÄSTA STEG med de idéer du gillar. Här är Sir Richard Bransons idé “jag ska starta ett flygbolag” ett bra exempel på varför första steget är bra att bestämma.
 4. Seth Godin lärde mig att det bästa tipset han har inom marknadsföring är att alltid börja med att nå ut till tio personer som står dig nära med ditt content. De kommer ge dig en indikation om innehållet är värt att sprida vidare.
 5. När jag framöver blir ängelinvesterare ska jag i mitt val av investeringar få tillbaka minst 2/3-delar av en femdubbling av investerat kapital för att det ska vara värt att investera (tips från Tim Ferriss)
 6. Tänka är överskattat och action är underskattat. Därför skriver jag den här artikeln på volley som ett första steg efter att ha skrivit 10-listan.
 7. Träning är det första du ska göra på dagen. Risken är annars att du halvsover dig igenom de första 30 minuterna (det gjorde jag idag)
 8. Att verkligen, på riktigt och inte halvdant lägga fullt fokus och energi när jag umgås med mina barn Olivia och Elias. Effekten kommer märkas inte bara nu utan när jag ser dem göra det mot sina närmsta i framtiden
 9. Att behålla disciplinen när vi bygger upp företaget. Vision i all ära men så många affärsidéer har kraschat på grund av hybris.
 10. Perfektionismen hämmar kreativitet. Punkt.

Vad tycker du? Inte illa att ha lärt sig 10 saker innan större delen av landet har hunnit vakna upp? 🙂

Bonus:

James Altucher gav också idéer på andra listor värda att testa och du kan läsa mer om hur du blir en idémaskin här: https://jamesaltucher.com/blog/the-ultimate-guide-for-becoming-an-idea-machine/:

Andra idéer på listor:

 • 10 böcker jag kan skriva
 • 10 personer jag kan skicka idéer till
 • 10 galna saker jag kan uppfinna
 • 10 sätt att överraska min fru
 • 10 sätt att överraska kollegorna på
 • 10 lärdomar från boken X
 • 10 drömresmål
 • 10 städer vi ska öppna kontor på
 • 10 sätt att äga morgonen

Och slutligen. När du väl skrivit listan ska du alltså skriva ner det FÖRSTA STEGET för de idéer du vill gå vidare med.

Har du läst hela vägen hit? Då tackar jag och önskar dig en magisk dag!

           reflektion          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar