Patrik Gargolinski om framtidens juridik

August 9, 2019

Möt futuristen och tillväxtjuristen Patrik Gargolinski, som driver Lexiq och drivs av att utmana normerna och gillar att “provprata” kring ämnen. Han delar med sig av sina bästa juridiktips, tankar kring framtiden och andra reflektioner.

Utifrån ett juridiskt perspektiv, vad är viktigast att tänka på för bolag i kraftig tillväxt?

Se till att säkra upp värdet i bolaget genom att sätta upp alla nödvändiga kontraktuella strukturer och kontrollpositioner. Ha bra och genomtänkta avtal från början med alla viktiga stakeholders i bolaget, från anställda till aktieägare, samarbetspartners, leverantörer, kunder m.fl.

Försäkra er också om att ni äger alla nödvändiga rättigheter och kan disponera dem fritt, och att ni kontrollerar bolagets hela informationsflöde. Detta ur såväl ett GDPR-perspektiv, som ett sekretessperspektiv.

Vilka är de vanligaste misstagen bolagsbyggare gör kring juridik?

Att inte prioritera juridiken alls. Det är genomgående för de allra flesta bolag att juridiken kommer sist eller struntas i helt, men det straffar sig alltid. Frågan är bara när och hur mycket det då kommer kosta.

Vi kan jämföra det det med “De tre små grisarna”. Bolag sätter upp en halmhydda till bolag för att snabbt kunna vara ute ur huset och börja sälja eller utveckla produkten/tjänsten. När det dåliga vädret eller vargen kommer, blir det tydligt att man borde ha tagit tiden att bygga ett hus i tegel. Att bygga rätt från början skapar också ett större värde direkt i bolaget, något som en investerare kommer uppmärksamma. En investerare investerar nämligen antingen inte alls i en halmhydda – eller betalar på sin höjd ett kraftigt reducerat pris och kräver hårdare villkor än om du byggt huset rätt från början.

Vilka källor för inspiration rekommenderar du för den som vill läsa om framtidens juridik?

Lustigt nog tycker jag att diskussionen kring framtidens juridik ganska mycket saknas i den juridiska världen. Jurister ägnar tyvärr oftast sin tid på att förvalta nuvarande tillstånd och lagstiftningen handlar oftast om att hantera utmaningar som redan uppstått istället för att förutse dem i samarbete med näringslivet, vilket skapar ett väldigt laggande system.

Ulf Petrusson, professor vid Handelshögskolan i Göteborg är dock en inspirerande visionär på området. Sedan är det intressant att följa den legala utvecklingen på Malta som ganska nyligen antog lagstiftning som möjliggör registrering av decentraliserade, autonoma entiteter. Förenklat är det blockchain-baserade, självgående bolag som styrs av smarta kontrakt.

Slutligen får du gärna höra av dig till mig också om du undrar över framtidens juridik  – vi jobbar mycket på vår byrå med att bygga framtidens legala strukturer försöka förutse utvecklingstrenderna.

Slutligen – om du får göra en sak för att skapa en bättre planet, vad skulle du göra då?

Då vill jag lansera en öppen, digital plattform för crowdsourcad öppen innovation så att människor från hela världen kan skapa hållbar innovation tillsammans genom att poola och fördela resurser, rättigheter och värden. Något som jag och några andra tittar på att genomföra just nu.

Vi tackar Patrik för tipsen!

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar