Ola Ekman om att accelerera bolagstillväxt

September 11, 2019

Att sätta en rubrik på en intervju med Ola Ekman är onekligen en utmaning, sett till den resa han gjort i livet. Första gången vi träffades var Olas första ord (förutom sitt namn) – “Meningen med livet är att ge”. Det är något som också genomsyrat hans liv, som i mångt och mycket bygger på hållbar tillväxt.

Ola är numera verksam på Chalmers där han varit med och grundat programmet “Master of Entrepreneurship” som format många spännande entreprenörer. Han har också grundat Meltwater i Norden och bolaget Scandinavian Enviro System, stora inom däckåtervinning. Dessutom driver han flera välgörenhetsprojekt där han hjälper människor att växa och få möjlighet till ett bättre liv, bland annat genom en skola han driver i Kigali, Rwanda. Vi lät Ola berätta om sina lärdomar och främsta tips för att skapa tillväxt.

Ola, vilka är dina bästa tips för att uppnå snabb tillväxt?

Ett starkt första råd, ta bort de största hindren först. En ledtråd: du som leder tillväxtprocessen är, på olika sätt, ofta det största hindret. Genom att du varit proaktiv och tagit bort dyra hinder kan du växa dig stor med förhållandevis små resurser.

När du har koll på styrkor och svagheter i ditt team och hos dig börjar den viktiga processen att komplettera dig själv med andra. Att hitta personer som inte är precis som du utan har andra gåvor och styrkor är för mig definitionen av en entreprenörstalang. Gör du det rätt växer du som ledare, slutar att skylla problem eller misstag på andra – då blir du en riktig tillväxtledare.

Den tredje och kanske viktigaste utgångspunkten är att alltid ha en tanke att dela med sig/ge till andra. Min resa som entreprenör och innovatör börjar med att jag generöst, utan någon annan tanke än att bygga ett starkt nätverk, delar med mig av min kunskap, mina tillgångar och mitt nätverk. För mig genererar det ständigt nya erbjudanden och möjligheter. När du gör det i ditt liv kommer du både få energi och ett ”flow” av möjligheter.

Första gången vi träffades sa du att “meningen med livet är att ge”, vad innebär det begreppet för dig och vad är du involverad i för projekt kopplat till att bidra till en bättre värld?

Utan glädje blir ju livet utan mening och ett bra första steg är att glädja andra med det jag kan bidra med!I mitt eget liv har det varit både lokalt och internationellt engagemang inom Socialt Entreprenörskap. Jag jobbar ideellt med att etablera Entreprenörsskolor internationellt genom Focus Business School. Den första etablerades för sju år sedan i Rwanda. Snart startar vi den femte och vi har på detta sätt hjälpt många att starta företag i ”botten av pyramiden” vilket kraftigt förändrar samhället underifrån.

Jag kom just från Kigali där jag bland annat träffade ett tjugotal av våra entreprenörer som nu skapar många jobbmöjligheter för andra. Våra skolor finns dessutom i ytterligare 34 länder.

           

                   

Ola formar morgondagens entreprenörer i Kigali, Rwanda
                                                                                                                                                         Ola formar morgondagens entreprenörer i Kigali, Rwanda                                

         

   

Sedan snart 20 år har jag också stöttat de mesta utsatta i Göteborg genom min frus entreprenörskap, först genom nattcaféet för hemlösa – Trappa Ner – och sedan genom Trappa Upp’s behandlingsprogram för drog- och alkoholberoende.

Att få hjälpa dem som samhället nästan skrivit av till ett bra och värdigt liv är väldigt belönande.

En röd tråd i mitt engagemang är ändå att driva på entreprenörskap, exempelvis som föreläsare i Venture Cup, som mentor i Prins Daniels Entreprenörsstiftelse och genom all ha talat över hela världen om Socialt Entreprenörskap.

Du har dragit igång flera bolag i tidigt skede inom områden som senare exploderat. Har du några metoder för att förstå vilka trender som är värda att bygga business kring?

Kanske svaret på denna frågan är en sammanfattning av tidigare fråga. Jag har ju hjälpt många bolag/entreprenörer att växa både kommersiellt och ideellt, vilket har genererat ett nätverksflöde av nya idéer, innovationer, trender, bolag etc.

Just förmågan att dra ovanliga slutsatser och kombinera kunskap från olika branscher har blivit en styrka. Min breda kunskap gör att jag kan applicera erfarenhet från en bransch till en annan, ibland innan andra hinner se den.

Jag undervisar även som gästlärare i Entreprenörskap på GU och är Industrial Advisor på Chalmers Industrikeknik. I vår speciella affärsmodell så har vi ständig hjälp av mellan 50-100 Masterstudenter som utvecklar vår och våra kunders affärsmodeller vilket håller oss brett uppdaterade.

Du är på Chalmers och jobbar mycket med nya innovationer. Vilken innovation ser du som mest spännande just nu?

Med utgångspunkt i mina nuvarande engagemang så ser jag att Machine Learning/AI kommer ersätta en del arbetsuppgifter. Dessutom använder vi dessa teknologier i proaktiv Brand & Säkerhet och inom området FinTech. Här kan teknologin använda Big Data och dra slutsatser från den för väldig stor affärsnytta/lönsamhet.

Två andra stora trender är energi och hälsa. Att energikostnaderna radikalt minskas med nya och billigare teknologier förändrar maktbalansen i världen. Vi måste ge hela världen tillgång till rent vatten, mat och livskvalitet. Därför tror jag på den nya trenden att länder, förutom BNP, även möter livskvalitet för alla i världen.

Jag tror även på den outnyttjade potentialen i samarbetet mellan universitet. Nu senast förhandlade jag om en överenskommelse (MOU) med University of Rwanda i hur deras 30.000 studenter kan engageras till att bli mer delaktiga i samhället under och efter studierna, så att de gör samhällsnytta hela vägen. Då kan vi lösa stora samhällsutmaningar!

Exempelvis etablerar sig just i dagarna både IKEA och Norrsken i Kigali för att skapa innovationsflöden i och från Afrika.

Så – det snabbaste tipset är att flytta ner den innovation/idé du har till Afrika. Varför inte redan idag, imorgon kanske är för sent?


Ola hittar du allt som oftast på Chalmers om han inte är nere i Afrika och formar nya entreprenörer. Vi tackar för bidraget!

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar