Nicholas Lagersten om Social Selling och att lyckas på LinkedIn

September 18, 2019

Efter ett flertal år på LinkedIn där Nicholas Lagersten hjälpte företagskunder att komma igång med LinkedIn Sales Solutions, vet Nicholas vad han pratar om när det kommer till social selling. Tillsammans med Robin Björklind, kör deras verksamhet Digiteyes workshops och utbildningar med säljavdelningar som vill bemästra social selling.

Vi fick en pratstund med Nicholas, som här ger sina insikter kring social selling.

Nicholas, vilka är enligt dig de främsta nycklarna för att lyckas med social selling på LinkedIn?

Det viktigaste i början är att ha en väldigt tydlig bild av vilka företag/människor du vill beröra – den ideala kundprofilen. Vilka utmaningar/problem kan de tänkas ha?  

När du har koll på det kan du börja bygga om din personliga profil så den tydligt talar till din definierade målgrupp. Där positionerar du dig som en person som kan lösa deras utmaningar/problem, kopplad till din vara/tjänst.

Din LinkedIn-profil ska bygga förtroende, kredibilitet och vara en källa till kunskap.

Sen behöver man jobba fram en leadgenererings-process. En av delarna i den är att definiera hur våra olika “connection requests” ser ut till våra potentiella köpare så de passar vår ideala kundprofil.

När våra potentiella kunder har connectat med oss, vilket värde kan vi ge dem specifikt? Här kan det exempelvis handla om värde i form av kunskap (content, case studies m.m) – och då menar jag i chatten med dem, inte att dela inlägg.

Tänk på att hela tanken med social selling är att boka säljmöten på ett så effektivt sätt som möjligt!

Vidare behöver man ta hjälp av sin egen organisation (främst Sälj och Marknad) för att skapa olika typer av innehåll. Innehållet ska även kategoriseras i en contentkalender. Se till att delningar sker av hela organisationen och att likes, kommentarer och utfall ständigt analyseras. På så sätt kan man hela tiden “skruva till” innehållet och få en förståelse för vad som fungerar och inte.

Vilka är de vanligaste misstagen som görs?

Något som är väldigt tydligt är avsaknaden av en ideal kundprofil och kunskap i hur man kommunicerar i text till beslutfattare. Vi ska inte behandla LinkedIn som ett “klassiskt opersonligt email” när vi connectar med beslutsfattare. Istället ska vi använda den MASSIVA data som finns om hen och hens bolag för att på ett personligt sätt bygga “rapport” (relation) när vi kommunicerar löpande.

Tänk att Linkedin är som vilken nätverksträff som helst. Behandla Linkedin och människorna där som om du hade träffat dem i verkliga livet. Du går väl inte fram till en främling på ett event/mässa/kundmöte och trycker ner din pitch i halsen på den du pratar med?

Människa <–> Människa är nyckeln.</–>

Vilka inspirationskällor rekommenderar du kring området?

Vill man bara ha LinkedIn-kunskap finns det en rad experter där ute. Men Social Selling handlar om sälj LinkedIn råkar bara vara den digitala plattform som är den vedertagna arenan för digital kommunikation just nu.

Några tips är att kolla in topdogsocialmedia, Linkedselling, LinkedIns egna “sales solutions”, företagsblogg m.m.

Slutligen – om du får göra en sak för att skapa en bättre planet, vad skulle du göra då?

Om jag fick göra en sak för att skapa en bättre planet så skulle det vara att utbilda varenda säljchef där ute i vikten av att jobba fram sin ideala kundprofil och förse sina säljare med företag de ska rikta in sig på – då skulle många fler företag lyckas.

Det främsta problemet i försäljning idag är att 95% av alla säljare själva är ansvariga för urvalsbearbetningen och hur de sen ska kommunicera för att boka sina möten. Det är ganska otroligt hur lite stöttning den enskilda säljaren får från sin organisation/närmsta chef! Det är katastrof för säljaren, för bolaget och slutligen för de företag säljarna tar kontakt med när de inte finns något riktig match mellan dem och deras produkt/tjänst!

Vi tackar Nicholas för insikterna! Besök www.digiteyes.se om ni vill läsa mer om Nicholas verksamhet som han driver tillsammans med Robin Björklind, tidigare kollega på LinkedIn.

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar