Madlén Fondén om att skapa en mer hållbar fashion-bransch

January 26, 2020

Modeindustrin är en av de största miljöbovarna och branschen står inför en stor förändring. Fortsatt konsumeras oerhört mycket kläder och ett av problemen är att många plagg bara används en eller några få gånger, för att sedan få ligga och skräpa i en redan full garderob.

Something Borrowed är ett av företagen som vill ändra på detta. De erbjuder en hyrtjänst där du kan hyra modekläder istället för att äga alla själv. Det gör att livslängden på plagg som produceras blir betydligt längre. Something Borrowed är på en spännande tillväxtresa och har etablerat intressanta samarbeten med Åhléns, Ellos och flera andra aktörer.

Vi har intervjuat Madlén Fondén, en av medgrundarna, som med en bakgrund inom logistik och en förkärlek till entreprenörskap vill förändra en förlegad bransch.

Hur kom egentligen Something Borrowed till?

Jag har en bakgrund inom logistik och har i många år haft en förkärlek för entreprenörskap. När jag pluggade min Master på Chalmers med fokus på innovation inom storbolag fick jag en känsla att jag ville driva igång något eget. När jag lärde känna Daniella, medgrundare på Something Borrowed, kändes läget rätt.

2016 drog vi igång Something Borrowed som ett hobbyprojekt.

Vi började med att “sno” våra vänners kläder, snickrade ihop en enkel hemsida och sen testade vi att hyra ut kläderna till vänner och bekanta. Vi fotade alla kläder i ett biorum nära min studentlägenhet. Dessutom passade vi på att knacka på hos grannarna för att låna vindsförråden – vips så hade vi ett lager!

Nästa steg var att börja skapa en hype kring konceptet. För att testa potentialen och göra det lite mer på riktigt började vi med att samla in ett gäng mailadresser och promota konceptet på Facebook. Vi fick in ungefär 30 pilotkunder som betalade ett mindre belopp och det var en tillräckligt bra indikation för att det skulle funka.

När det var dags att dra igång på riktigt insåg vi att det var massor vi behövde för att kunna satsa på heltid, t.ex. kläder från olika varumärken, ett riktigt lager och ett kontor.

Var befinner ni er nu i er resa?

Something Borrowed är nu en hyrtjänst för kläder, där kunderna kan prenumerera på våra kläder via vår webbplats. Vi löser all logistik och vårt fokus handlar om att hyra ut kläder som ger en känsla av “vardagslyx”.

Vi har också tagit in kapital i två rundor och börjat etablera spännande samarbeten med större aktörer inom klädbranschen. I februari kommer vi öppna en crowdfunding-runda där mindre investerare och privatpersoner får möjlighet att bli delägare i Something Borrowed.

Gällande hållbarhetsarbete inom fashion-industrin, vilka ser du som de största utmaningarna som behöver lösas?

I min värld är det väldigt många delar som behöver förbättras – utvecklingen inom fashion-industrin har gått långsamt. Vårt koncept touchar på flera saker men fokuserar på själva användandet av kläder. För oss ligger fokus på att förlänga plaggens livslängd så att en person inte bara köper ett plagg, använder det ett fåtal gånger och sen gömmer det i garderoben. Kan plaggen leva längre och användas fler gånger, är mycket vunnet.

Dessutom vill vi skapa incitament för att producera kläder som har en längre livslängd, vilket är det som sker genom vår hyrtjänst.

I en linjär modell där klädföretaget bara säljer plagget en enda gång tjänar företaget istället pengar på att producera kläder billigt för att på så sätt öka marginalen.

Vilka är dina största lärdomar som entreprenör?

  • Fira dina framgångar! Som entreprenör är du så fokuserad på att leta nästa steg, så det blir svårt att känna sig nöjd. Du behöver ge dig en klapp på axeln ibland och stanna upp och njuta av resan du gjort hittills. Vi har på vårt kontor ett gäng korkar som vi sparar för att påminna oss om de händelser och milstolpar vi uppnått på vår resa.
  • Lyssna inte för mycket på vad andra säger! Lita på din magkänsla och våga göra någonting nytt även om andra kan ha massa åsikter.

Hur antar du utmaningar du ställs inför och var hämtar du kunskap ifrån?

Jag angriper det mesta genom att ta reda på saker när jag behöver det. När jag stöter på utmaningar så litar jag på att jag löser dem. Ibland vet jag inte hur, men eftersom jag tror på att jag löser dem så vet jag att jag kommer hitta vägarna.

Jag lyssnar också på en hel del böcker och gillar verkligen biografier om människor som uppnått stora saker. Samtidigt försöker jag varva det med faktaböcker och skönlitteratur för att få variation. “Sapiens” är en favorit, Steve Jobs-biografin är en annan – de böckerna rekommenderas varmt!

Om du får göra en sak för att skapa en bättre planet – vad skulle du göra då?

Förutom den förändring vi skapar inom fashion-industrin skulle mitt fokus ligga på att hitta en hållbar energikälla. En energikälla som är tillräcklig för att kunna försörja oss på ett sätt som inte skapar avfall och andra negativa konsekvenser. I dagsläget finns få bra alternativ och eventuellt är kärnkraft ett område som man inte kan förkasta inom en nära framtid.

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar