Erik Samsson om influencer marketing och framgångsrika PR-kampanjer

January 17, 2020

Få besitter förmågan att skapa förtroende och bygga relation med målgruppen via sociala medier som vår vän Erik Samsson. Under flera år har Erik varit med och skapat framgångsrika influencer- och sociala medie-kampanjer hos exempelvis Daniel Wellington och Odd Molly.

Hans kampanj på Odd Molly i samarbete med Heja Livet gav enorm spridning, och han har dessutom lyckats få till ett spontant samarbete med Zara Larsson.

Lär känna Tjörn-bördige Erik och lär dig samtidigt vad en framgångsrik influencer marketing-kampanj bygger på.

Berätta om dig!

Från början är jag från Tjörn på Västkusten. Idag bor jag i Stockholm och jobbar som konsult inom digital marknadsföring med fokus på sociala medier och influencer marketing. Jag har tidigare jobbat på bland annat Daniel Wellington och Odd Molly. Där har jag samlat på mig mycket erfarenhet inom varumärkesbyggande, events och sociala medier.

Jag älskar kommunikation och tror att bättre kommunikation är lösningen på många stora problem. Ett stort intresse är att kombinera min kompetens inom kommunikation med att jobba inom den ideella sektorn, vilket jag också gjort mycket. En dröm jag har är att driva en egen organisation som utifrån bättre kommunikation skapar starkare relationer mellan människor.

Hur började du ditt yrkesliv?

Jag började med att sälja GP ute på havet tillsammans med min bror under tonåren. Efter gymnasiet flyttade jag till London där jag jobbade för GAP som Visual Merchandiser. Därefter studerade jag PR & Kommunikation på Linnéuniversitetet med en utbytesttermin i Beppu, Japan. Jag har även varit intern i ett halvår för Erikshjälpen i Kambodja med fokus på bland annat social medie-marknadsföring. Att föreläsa och filma i ett land som Kambodja där det finns så mycket utsatta människor är nog en av mina hittills bästa lärdomar.

Jag har också varit verksamhetsledare för Jourhavande Kompis i Stockholm under två år där jag chattat med många människor som har det jobbigt i livet.

Summerat har mitt yrkesliv haft både en karriärsaspekt och en ideell aspekt. Jag använder gärna den kompetens jag byggt upp för att på olika sätt göra gott för samhället.

Du har gjort ett flertal framgångsrika PR/influencer-kampanjer, bl.a. för Odd Molly. Vi vill gärna veta mer!

Jag är väldigt stolt över kampanjen vi på Odd Molly gjorde tillsammans med Facebook-gruppen Heja Livet. Den gick ut på att främja kvinnligt entreprenörskap och få fler att våga gå sin egen väg. I den kampanjen valde vi att jobba med en “annan typ av influencers”. I det här fallet var det personer som går hand i hand med Heja Livets och Odd Mollys värderingar.

Personerna som valdes ut hade olika bakgrunder och var allt från läkare till digitala nomader. Under en veckas segling i Grekland hade deltagarna en dag där de fokuserade på ett ämne som betydde mycket för dem. Delar av ämnena publicerades på Odd Mollys och Heja Livets sociala medier och fick ett magiskt gensvar. Under veckan publicerades 600 inlägg som nådde 350 000 personer, med ett stort engagemang från målgruppen.

Att hitta influencers och samarbetspartners som delar värderingar med ditt eget varumärke är väldigt kraftfullt. Just det här var en kampanj som verkligen slog ett slag för kvinnligt entreprenörskap och samtidigt träffade rakt i hjärtat hos många!

Klicka här för att se mer av kampanjen.

           

                   

Erik_Odd-Molly-1.png
                                                                                                                                       

         

   

En annan kampanj som lärt mig mycket är ett Odd Molly-event där vi bjöd in massa influencers till Hamburg i syfte att marknadsföra Odd Molly’s Home-kollektion.

Det här eventet byggde på flera hypoteser som vi på förhand satte upp. Vi viille visa upp olika saker som då trendade och få influencers att sprida content utan några som helst uppmaningar.

Exempelvis visade vi upp en “Rainbow Cake” på eventet, med förhoppningen att de som var där skulle sprida innehållet helt utan uppmaning. Det blev väldigt framgångsrikt!

Poängen med den här typen av influencer-event är att det som sker där ska vara så pass intresseväckande att du som företag inte ska behöva göra uppmaningar för att innehållet ska spridas till en bredare publik.

Vad ligger bakom en lyckad PR/influencer-kampanj?

En viktig grund är att koppla ditt varumärke till rätt typ av influencers så att du verkligen når din målgrupp. En influencer kan exempelvis ha mängder med följare, men om målgruppen är fel kommer det troligtvis inte generera det du hoppas på. Tänk därför på att personerna du jobbar med ska spegla ditt varumärkes värderingar.

Det finns en mängd detaljer som kan göra skillnad i en kampanj. Det handlar mycket om att kampanjen ska vara genuin och komma från varumärkets själ – såväl från företaget som influencern. Kan du skapa en kommunikation som båda parter får massor av värde av och som de verkligen vill göra och sprida, då har du bra förutsättningar att lyckas med kampanjen.

Vad är din drivkraft och dina främsta källor för inspiration och kunskap?

Det som driver mig mest jobbmässigt är definitivt de personer som jag möter i vardagen och som berättar om sina lärdomar och hur de jobbar. I min värld handlar mycket om att verkligen kommunicera med omgivningen jag möter. För mig innebär det att vara genuin, prata och lyssna in – då löser sig det mesta!

En stor inspiration för mig är en av mina förra chefer, Filippa Orback. Hon är en fantastisk person som har lärt mig massor om marknadsföring och ledarskap. Hennes sätt att arbeta på, där hon lyfter fram individer i sin omgivning gör att man hela tiden vill bli bättre. Jag tilltalas mycket av den typen av positivt ledarskap!

Om du får göra en sak för att göra planeten bättre, vad skulle du göra då?

Jag skulle se till så att människor verkligen börjar prata med varandra. Tänk vad många missförstånd och problem vi hade kunnat lösa och undvika om vi hade varit bättre på att kommunicera! Jag kommer hela tiden tillbaka till det – men jag tror verkligen stenhårt på att just kommunikation är A och O, både när det handlar om att rädda världen och att bygga varumärken. Det är också en av anledningarna till min dröm att kunna bygga en ideell organisation som bygger på just detta.

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar