Elin Hartelius om kultur i kraftig tillväxt

August 14, 2019

Med massvis av erfarenhet av HR och kulturbyggande från stora som små bolag, är Elin Hartelius från Impact Arena den du ska gå till för att driva tillväxt genom en starkare kultur. Här ger hon de bästa tipsen kring kultur i kraftig tillväxt.

Vad är enligt dig de främsta nycklarna för att bygga en stark kultur i tillväxtbolag?

För att skapa en stark kultur är det viktigt att allt hänger ihop – det ni säger, det ni gör (och inte gör) och de strukturer som bygger företaget (organisation, ledarskap, incitamentsmodeller etc.).

Du måste inte arbeta medvetet med kulturen för att den ska bli stark. Mindre företag har ofta en stark kultur just för att de är små, men för att kulturen ska fortsatta att vara stark genom en snabb tillväxtresa underlättar det mycket att ha ett medvetet tänk runt dessa frågor.

En nyckel är att hitta bra forum där ni utforskar/diskuterar vad som är viktigt för er, vad ni står för och hur ni är mot varandra och andra – vad ni har för grundläggande gemensamma värderingar som ni verkar utifrån. När ni har satt ord på detta kan ni falla tillbaka på detta i allt ni gör.

En annan nyckel är att grundare och VD reflekterar över sina egna prioriteringar och sitt eget beteende. Oavsett om man vill eller ej kommer grundare och VD ha stor påverkan på kulturen – och det som görs väger mycket tyngre än det som sägs.

Se också till att verkligen involvera alla medarbetare i bolagsbyggandet – det om något kommer att skapa en stark gemensam kultur!

Vilka är de vanligaste misstagen bolagsbyggare gör kopplat till företagskultur?

När man är få i början och mer som ett kompisgäng än som kollegor, är det svårt att tänka sig att man behöver ”jobba med kulturen”. I takt med att bolaget växer är det faktiskt precis det som behöver göras. Många företag inser detta först när det börjar skava och irritera på olika ställen. Ofta hanteras de ytliga problemen ett tag, innan man inser att man måste ta tag i rotproblemen.

Ett annat vanligt misstag är att grundarna inte själva agerar i enlighet med den kultur man vill skapa. Man kanske pratar om kreativitet och eget ansvar, men när det väl kommer till kritan vill man kontrollera allt – ”det är ju trots att mitt bolag”.

Ett tredje misstag som vi ser på många ställen är att man inte tidigt diskuterar och landar i en enhetlig bild runt ledarskap och varför man ska ha ledare i organisationen. Ledare är viktiga kulturbärare och har stor betydelse för den typ av bolag som växer fram och om de synliggör och premierar olika motstridiga beteenden kommer detta att skapa både förvirring och späda ut den starka kultur som ni en gång hade.

Vilka källor för inspiration rekommenderar du för de som vill fördjupa sig ytterligare inom området?

Det finns enormt mycket att inspireras av när det gäller kultur och företagskultur. Jag kan bland annat rekommendera poddarna ”Boss Level”, ”The Future of Work” eller den svenska podden ”Passiontalks”. Sök på ”company culture” eller företagskultur i din podd-app och du får upp en massa annan spännande lyssning!

Spana in Patty McCord på Youtube eller läs hennes bok ”Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility”. Jag kan också varmt rekommendera boken ”Hjärnan på jobbet” av David Rock för att förstå hur vi människor fungerar och hur vi utifrån detta kan skapa produktiva och innovativa organisationer.

Även om det finns oceaner av inspirerande exempel att ta del av är det absolut viktigaste att ha djupa dialoger internt och landa i vad som är viktigt för er.

Slutligen – om du får göra en sak för att skapa en bättre planet, vad skulle du göra då?

Jag skulle ta bort kvartalsekonomin, att tänka kortsiktigt gynnar sällan vare sig människa, företag eller jord.

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar