Det goda frilanslivet med Edit Brunner

December 15, 2020

Vi träffar fantastiska frilansaren Edit Brunner som delar med sig av receptet för framgångsrik influencer marketing, trendspaning inför 2021 och hur man lever det goda livet som frilansare – här hemma i Sverige, utomlands och i framtiden på Mars.


Berätta om dig, vem är du och vad gör du?

Jag heter Edit Brunner, är 36 år gammal, bor i Stockholm och är snart mamma till två barn.

Jag håller för tillfället på att omdefiniera hela min livsstil och vad jag prioriterar? Vilket bl.a inneburit att jag för drygt ett år sedan sa upp mig och sedan dess har jag arbetat mot målet att vara helt fri i mitt yrkesliv, själv välja mina uppdragsgivare, mina arbetstider, och var i världen jag bor. Målet är att halvårsvis leva och arbeta från ett sommarhus i skärgården i Sverige och halvårsvis göra detsamma, fast utomlands. Jag vill att mina barn ska veta att det finns en värld utanför trygga Sverige, där det både kan vara vackrare, mer äventyr samt väldigt mycket hemskare och skitigare. 

Du har hunnit med mycket under åren, inte minst inom influencer marketing. Vilka är dina bästa tips för att lyckas inom detta område?

Min karriär har alltid haft en grund i digital kommunikation och reklam, men med mina olika anställningar har jag arbetat med det på lite olika sätt. För att just lyckas inom den del där man tar hjälp av influencers gäller det att ha tid att planera, sätta mätbara mål och se möjligheterna utanför en post med ens produkt i någons feed. IM idag bör vara en del av varje företags strategi, men det är fortfarande en stor kompetensbrist i branschen, därav görs det även en hel del misstag. 

 

Om vi tittar på 2021 – vilka är de mest spännande trenderna du ser inom marknadsföring som företag bör hålla koll på? 

2021 känns redan mer energifyllt och positivt, med t ex maktskifte i USA, vaccin på väg och nya vanor kring att arbeta och plugga på distans. Företag kommer orka och våga satsa mer på marknadsföring. Och konsumenterna kommer vilja konsumera – inte minst kultur, resor och fysiska event (när det tillåts).

Företag ska dock se upp med HUR dom kommunicerar och granska sin interna organisation lika mycket som sin externa reklam. Konsumenterna har makten och i.o.m. den påskyndade digitaliseringen under pandemin går allt fler online för att både shoppa och tycka till om företags produkter samt hur dom styrs?

Som företag bör du ha en plan för inkludering och mångfald, miljö och klimatanpassningar samt din egen värdegrund. Konsumenter vill inte bara se produkter eller tjänster, vi vill veta att allt går rätt till! Ger man sig in i den digitala och sociala världen, måste man vara beredd på att inget går att dölja och att de personer man använder för att bygga upp sin framgång också kan ta den ifrån en om den känns oförtjänt. 

Var hämtar du kunskap och inspiration ifrån?

Jag lägger väldigt mycket tid på mitt nätverk på LinkedIn. Jag prenumererar på en massa olika nyhetsbrev och poddar och jag har Google Alerts på de ämnen jag arbetar med, b la Influencer marketing, PR och reklam. Men det som främst krävs är tid och ett brinnande intresse, för det finns hur mycket som helst att lära sig och det är lätt att fastna i sin lilla bubbla i det bolag man arbetar på eller i den utbildning man läser. Man måste orka komma utanför den. Medium.com är en bra crowd sourcad källa där man kan känna samhället på pulsen. Även later.com har en bra blogg jag inspireras av och så lyssnar jag på Johanna Nordström och Edvin Törnbloms podd: "Ursäkta" (som nu ligger etta på poddtoppen!) för att hålla ett öga på populärkultur och vad yngre generationer tycker är roligt? 

 

Du jobbar ju som frilansare sedan en tid tillbaka – vad har du lärt dig under den här tiden? 

  1. Hitta min nisch. Jag jobbar just nu bara med digitala utbildningar ist för kampanjer t ex.
  2. Tacka nej till uppdrag som inte känns bra i magen (trots förlorad inkomst).
  3. LinkedIn är GRYMT för att hitta kunder och behålla dom.
  4. Det är mycket upp och ned, men att allt löser sig om man bara är en väldigt trevlig, ambitiös och engagerad person- som iaf gillar 80% av det man gör (det är inte alltid kul och lätt såklart, jag har gråtit en hel del också).
  5. Fler borde satsa på att frilansa och jobba från hela världen. Våra liv är för korta för kontor, vabruari och styrda semesterveckor. Jag tror befolkningens kreativitet dör lite av den svenska lagomheten. Gör din grej! 

 

Om du endast får göra en sak för att göra världen till en bättre plats, vad skulle du göra då?

Om jag på något magiskt sätt kunde rädda hela jorden från klimatkrisen skulle jag önska det mer än något annat. Min man vill flytta hela familjen till Mars så snart det går (gulp), men jag hoppas att det aldrig ska behöva hända.

editbrunner.com

linkedin.com/in/editbrunner

Relaterade artiklar