Därför ska ditt företag ta större ansvar för vår planet

March 17, 2020

När världen nu ser ut som den gör, finns det något bättre tillfälle att stanna upp och tänka till? Vilken planet vill vi att våra barn ska få uppleva i framtiden? Ska inte de få möjlighet att snorkla bland magiska korallrev, slippa utsättas för massa naturkatastrofer och annat som blir allt vanligare om vi fortsätter förstöra planeten som vi gör just nu?

Jag är definitivt ingen aktivist och inget praktexemplar när det kommer till att göra världen bättre, men såväl jag som alla andra kan göra något och inte minst kan vi inspirera varandra att reflektera mer och ta små steg som till slut gör oanat stor skillnad för vår planet.

Om inte Greta Thunberg och alla andra frontfigurer som uppmanar oss att ta klimatkrisen på allvar och den där Agenda 2030 satt sig i ryggmärgen på dig kommer jag därför med fler skäl till att du och ditt företag ska ta ännu mer ansvar för en finare mänsklighet och en planet som inte bara överlever, utan frodas.

Personligen älskar jag havet och vill gärna bidra mer till att bevara den rikedom som finns under vattnet. Så, känner du någon som gör något inom detta – tipsa mig gärna om du känner någon hjälte som jobbar för detta område så bidrar jag med det jag kan bidra med.

I slutändan tror jag att mer reflektion och mer kunskap kommer bli avgörande, så nedan kommer ett gäng reflektioner – delvis högst personliga och delvis baserat på allt jag lärt mig av andra kloka människor.

WHY 1: Du kommer få fler kunder, attrahera fler investerare och tjäna mer pengar.

Att rädda världen är en megatrend och en megatrend skapar intäktmöjligheter. På bara några få år har alla börjat prata om det – och en stadig ström investerare, VC-bolag etc investerar mer och mer i rädda världen-bolag. Det innebär att du kommer kunna tjäna pengar på det. Frågan är hur många företag som inom några år kommer tjäna pengar överhuvudtagrt om de inte bidrar till mer långsiktiga världen än kortsiktig ekonomisk tillväxt – sett till den megatrend inom hållbarhet vi ser.

           

                   

websummit.jpeg
                                                                                                                                       

         

   

WHY 2: Meningen med livet är att ge – till och med ditt ego mår bra av det

Zig Ziglar är bland mycket annat känd för citatet:

You can have everything in life you want, if you will just help other people get what they want.”

Att jobba för något som räddar liv, ger liv eller skapar mer glädje i livet till andra, oavsett om det handlar om att rädda valar, orangutanger eller människor - ger en oerhörd energi tillbaka. Jag har utbildat hundratals elever inom marknadsföring och tanken på att jag hjälpt några av dessa till ett bättre jobb är svårslagen. Ge till andra människor och arter så blir ditt liv mer betydelsefullt.

           

                   

På bilden: En fridlyst tamarin från Lagos Zoo i Portugal.
                                                                                                                                                         På bilden: En fridlyst tamarin från Lagos Zoo i Portugal.                                

         

   


WHY 3: Du kommer plötsligt dra till dig med fler generösa och energigivande människor till din vänskapskrets

Lika attraherar lika! Många av de som gör verklig skillnad på planeten är ofta väldigt spännande personer som upplevt massor; reflekterat massor och är oerhört generösa. Vem vill inte ha fler såna polare? Det vill åtminstone jag.

WHY 4: Ditt företag kommer markant öka möjligheten att attrahera toppkompetens

Om din affärsidé bara är att kränga prylar eller tjänster för kortsiktig rikedom har inte du speciellt mycket som lockar människor världen över till dig. Speciellt bland inte den yngre generationen som söker mening.

Däremot, om ni jobbar med ett tydligt syfte mot något världsförbättrande finns det faktiskt en mening att jobba hos just er - och i en allt mer syftesdriven värld kommer det snart vara en hygienfaktor.

WHY 5: Att rädda världen gör att du tänker stort. Att tänka stort ger svängrum för att utveckla verksamheten i en häftigare riktning

Att bli rik själv och ha råd med ett fint hus, en fin bil och trygghet åt familjen tar dig en bit - men om du ska bygga något riktigt stort bör du sikta högre. Du kommer nämligen behöva skapa ett stort värde åt massor med människor då det ju är din omgivning som i slutändan skapar din omsättning.

Har du ett “core purpose” eller en vision som strävar efter något större än det som din befintliga verksamhet avser - då finns större svängrum för innovation.

WHY 6: Du slipper bli ifrågasatt av dina barn när ni sitter vid matbordet om 20 år och de undrar vad du gjorde för att göra världen bättre?

Det här var ett tips som en nära vän gav mig: Tänk tanken när du sitter vid matbordet med dina barn och världen är på väg att kollapsa och så ställer de frågan “Vad gjorde du för att vi skulle ha en fin planet att leva på?”. Den skam att inte ha gjort något betydelsefullt för att mina barn ska få en fin planet att leva sitt liv på skulle åtminstone inte jag klara av.

           

                   

Bild: Här står min Elias och kramar min kollega Patriks Noah. Klart vi vill att dessa små hjältar ska vara lika glada vid matbordet om 20 år.
                                                                                                                                                         Bild: Här står min Elias och kramar min kollega Patriks Noah. Klart vi vill att dessa små hjältar ska vara lika glada vid matbordet om 20 år.                                

         

   

WHY 7: Du kommer personligen känna mer mening i ditt liv, sova bättre om kvällarna, och må bättre av det

Ärligt talat, klart det inte bara är för pengarna du ska rädda världen. Att känna att jag bidrar med något för min omvärld skapar en riktigt skön känsla i kroppen. Du kommer vakna upp och känna att din dag betyder något, och den positiva känslan är dessutom rätt så långvarig jämfört med många andra positiva känslor.

WHY 8. Du tar ställning mot överkonsumtion och har en stark anledning till att inte köpa massa prylar och presenter som ändå inte kommer till större nytta.

Både bland individer som företag sker fortfarande en oerhörd överkonsumtion av prylar som inte används speciellt mycket. Företagspresenter, pennor, visitkort och annat krims krams. Är det inte dags att sluta med det? Tänk bara på den produktion och logistikinsats som görs för att du ska få grejerna skickade till ditt kontor, och den negativa inverkan det har på miljön.

Genom att börja tänka till innan du bidrar till masskonsumtion kan du ju också tänka hur skönt det är att slippa köpa bara för att alla andra gör det. Den tid du lägger på att köpa prylar kan du ju istället lägga på att meditera, bygga djupare relationer och bara njuta lite mer.

På bilden nedan - en "Plastic Whale"-som väl symboliserar nedskräpningen i haven, till stor del på grund av massproduktion och överkonsumtion.

           

                   

                                                                                                                                       

         

   

WHY 9: Genom att göra dina företagsresor mer hållbara slipper du massa flygresor på korta perioder utan tvingas att stanna längre alt välja tåget.

Ärligt talat. Är det inte till slut rätt uttröttande att ta flyget någonstans och flyga hem en dag senare? Det blir till slut ett väldigt flängande. Genom att bli en miljökämpe har du anledning att vid korta resor alltid välja tåget och få uppleva vårt fina land. Och ännu bättre. När du väl ska ta flyget får du för samvetets skull stanna några dagar, eller till och med några veckor längre för att bidra så lite det går till jordens potentiella undergång.

Har du några andra goda skäl eller känner du att ovan är tillräckligt för att inte bara tänka, utan även börja agera? Förhoppningsvis har kanske något fastnat lite extra hos dig och gjort dig mer taggad att göra dig själv stolt över din insats när du ser tillbaka på din karriär om 20 år.

Och slutligen. Om har du kommit hela vägen hit ner vill jag tacka dig massvis för att du valt att investera din tid och energi - det värderar jag högt!

Med kärlek och omtanke för planeten,

Fredrik från Double Cloud

           reflektion          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar