Andreas Stjärnhem om kreativitet och lekfullhet

September 4, 2019

Har du någon gång fått möjlighet att träffa Andreas Stjärnhem? Med lång erfarenhet inom reklam- och digitalbranschen och en galen passion för kreativitet hjälper Andreas människor att hitta sin kreativa förmåga, och bli lite mer barn igen.

Nedan ger Andreas massa konkreta tips om kreativitet och bjuder dessutom på förslaget att bränna ner skolsystemet för att bygga upp det igen.

Andreas, vad är kreativitet enligt dig och varför är det viktigt?

Kreativitet för mig är att göra sig fri från skåpmaten man bär runt på i skallen och lyckas få hjärnan att inte gå kortaste vägen utan den roligaste.

Evolutionärt har vår hjärna routats för att hålla fast vi de lärdomar som “fungerar” och vi har ju byggt ett industriellt samhälle runt detta med skolsystem och allt. Så kreativitet är att skapa en trygg zon för våra tankar och låta dem blomstra och ge kraft åt varandra.

Kreativitet är att säga OCH och verkligen kunna mena det, känna det och leva det.

Hur gör ni för att locka fram kreativiteten hos människor och organisationer?


Vi har en rad övningar som vi använder för att få hjärnor att börja släppa loss. En av de allra enklaste är att be om dåliga idéer och lösningar från deltagare i en workshop för det upplever våra hjärnor är “ofarligt”. Sen behöver man bara vända på dessa 180 grader för att inse att vår hjärna har en fantastisk förmåga att skapa värde, om än i helt omvänd ordning ibland!

Ett annat säkert tips är att inte vara i ett klassiskt konferensrum för det har en tendens att helt sätta hjärnan i safe-mode. Om man har sina kreativa möten på oväntade platser puttas man i en kreativ riktning bara av att befinna sig på en annan plats.

Vilka är dina främsta kunskaps- och inspirationskällor inom området?


Har man hängt med mig så vet man att jag älskar spel och vad de kan få oss att göra. T ex har rollspel en fantastisk förmåga att få oss att tänka i nya perspektiv eftersom vi “är” någon annan helt plötsligt.

Här tycker jag man ska använda sig av s k casual role playing games för att hitta metoder att använda i andra former, t ex spel som Kids on Bikes eller något som bygger på Powered by the Apocalypse games-mekanismerna.

I övrigt tar jag mig runt YouTube-genom att börja titta på ett klipp, låta det leda mig vidare till ett annat som leder mig vidare till ett annat osv. Helt plötsligt så sitter man och kollar på en fridykare som simmar under en is, någon som smider ett slagsvärd eller en musikvideo ur en genre man aldrig mött tidigare.

Kreativitet mår bra av en varierad kost. Så variera den. Hela tiden. Och det är inte expertkunskaperna som kommer driva den hårdast utan de multidisciplinära kopplingarna.

Slutligen – om du måste välja en sak för att bidra till en bättre planet, vad skulle du göra då?


Bränna ner skolsystemet. Och bygga upp det igen, nu byggt på lärarnas passion, glad kreativitet och varm kooperation.

Vi tackar Andreas för insikterna, och rekommenderar dig som vill lära känna Andreas mer att besöka www.stickybeat.se. Vi ger våra högsta rekommendationer att bjuda in Andreas på en workshop, kick-off eller liknande, och garanterar att ditt sätt att tänka på kommer förändras!

Tack!

           intervju          

               Fredrik Johansson          

Relaterade artiklar